Je ultrazvuk neškodný?

23.01.2011 00:57

Všude okolo nás je spousta technologických vymožeností. Používají se ve všech oblastech, domácnostech, v lékařství. Tohle zamyšlení je pro  ty z vás, kteří nechcete jen slepě a s důvěrou přijímat vše, aniž byste si o tom něco zjistili.

Nejsem technik, ani inženýr ani jiný specialista. Neumím rozebrat ultrazvuk na součástky ani ho testovat. Vím jen, že ultrazvuk se nepoužívá tak dlouho. Když jsem se měla narodit já, něco takového ještě nebylo známo, nepoužívalo se a miminka byla zdravější než dnes. Otázka je proč? Co všechno nás ovlivňuje? Strava? Životní prostředí? Mysl? Je toho mnohem víc, co na nás má vliv, ať už si to připouštíme nebo ne. V dnešní době se ultrazvuk stal naprosto běžnou součástí většiny lékařských vyšetření pro ženy, těhotné a na každém oddělení. Lékař může (ale taky nemusí) podle ultrazvuku poznat onemocnění, poškození plodu, jestli žlučník funguje jak by měl,...

Jenže na kom se odzkoušelo, že je jeho používání neškodné? Jak víme, že vibrace, které vysílá, nám neškodí a nepoškozují nás? Kdo udělal větší výzkum? Když používáte kosmetiku, na balení se dozvíte, jak bylo testováno (to by taky stálo za blog). Jenže je velká většina vymožeností, které se prostě zkouší na nás, aniž bychom to věděli. Řeknete si - jeden ultrazvuk mě nezabije - a nejspíš máte pravdu. Ale kolik ultrazvuků vám za život udělají? Pokud jste žena, tak hodně.

Když jsem byla těhotná, lékaři mi ultrazvuky dělali velmi často. Jakmile se jim něco nezdá, udělají ultrazvuk. Kdybych věřila všemu, co mi řekli, moje dítě by se nenarodilo (narodilo se) a když by se narodilo, nejspíš by bylo postižené (není) a to na celý život. Vždycky, když mi ultrazvuk dělali, cítila jsem, jak se tomu plod uvnitř brání. I když spala (holka), vzbudila se a cpala se přesně na opačnou stranu břicha. Jak už jsem řekla, prodělala jsem jich hodně (dnes se mlátím do hlavy, ale co už zmůžu) takže jsem si vedla svou soukromou statistiku.

Když se zeptáte lékaře, zda vám nebo plodu ultrazvuk může ublížit, vysměje se. Naprosto neškodné. Když se zeptáte výrobce (už vidím toho, kdo se něčím živí, jak to haní...) tak vám nevýhody svého výrobku taky nesdělí.

Takže co nám zbývá? To jediné, co vždycky. Spolehnout se na vlastní úsudek a řídit se intuicí. Protože - přátelé - zdraví je to nejpřednější. Určitě jsou lidé, kterým ultrazvuk pomohl, budou ho bránit,že díky včasnému vyšetření mohli včas léčit nějakou velmi nebezpečnou nemoc nebo něco podobného. Neodsuzuju, nechávám na svobodném přesvědčení každého z vás, ať si sami rozhodnete, zda jít či nejít na ultrazvuk. Ať už se rozhodnete jakkoli, zamyslete se nad tím, co děláte automaticky jen proto, že vám to někdo řekl. Ne vždy to je to nejlepší pro vás.

Kontakt

Žijeme zdravě Česká republika zijemezdrave@hotmail.cz

 

Anketa

Je pro vás zdravý životní styl důležitý?

Celkový počet hlasů: 1833