Co způsobuje nemoci?

23.01.2011 10:18

Nemoci, ať už ty krátkodobé, nebo chronické, jsou způsobeny několika hlavními faktory. Jednou z nejdůležitějších věcí, abychom si zachovali zdraví, je správná životospráva. Tělo potřebuje živiny, vitamíny, stopové prvky, tekutiny a také pohyb a dobře naladěnou mysl. Pokud něco z toho chybí, nastává problém. Když se jedná jen o přechodný nedostatek, tělo se s tím v krátkém čase vyrovná a dochází opět k rovnováze. Jenže když signály svého těla ignorujeme, může dojít k vyvinutí vážných a dlouhotrvajících problémů.

Jste pod stresem? Kdo v dnešní době ne? Všichni to známe, ráno se vzbudíme a už se stresujeme, protože nemáme dost času, abychom sebe, případně i děti, vypravili a začali každodenní ranní kolotoč. Pak rychle do práce, abysme tam byli na čas. Tím to ale nekončí. V práci se na nás valí laviny problémů, konfliktů, ať už se zákazníky nebo jinými zaměstnanci. Šéf dnes taky není zrovna v růžové náladě, vybije se na zaměstnancích, kteří si to pak vybíjí doma... Z práce rychle do obchodu, nakoupit nějaké potraviny, nezbývá čas moc číst etikety (a po pravdě kolik lidí čte etikety?). Rychle na pokladnu, tam podupáváme, protože musíme rychle do školy, školky či domů, protože nás čekají další povinosti. A tak se to táhne až do večera, kdy padneme do postele, většinou ne včas, takže se tělo ani nestačí vzpamatovat ze všech šoků, které ten den zažilo.

Jenže zítra to bude zas to stejné nanovo. A pozítří, popozítří, za měsíc, za rok.... Léta běží a po čase zjistíme, že se stále někam ženeme, ale výsledky žádné. Abychom mohli stavět domy, bereme si hypotéky, pak jsme pod tlakem, abychom neztratili práci...

 Dalším faktorem je nevhodná strava, plná živočišných tuků, mléčných výrobků, uzenin, masa, chudá na vitamíny, vlákninu a stopové prvky. K tomu přidáme sedavé zaměstnání, jednostranné zatížení páteře, dlouhodobé civění do monitoru, dlouhé hovory přes mobilní telefony, pití sycených minerálek a kolových nápojů, přemíry kávy, konzumace sladkostí, příliš cukrů, bílé mouky, soli... Myslím, že většina z vás to zná.

Večer do baru, alkohol, cigarety, případně nechráněný sex a máme na zdravotní problémy zaděláno.

Každý sám za sebe ví, kolik toho pro zdraví dělá. Je spousta knih o tom, co dělat, aby byl člověk zdravý. Makrobiotik se soustředí na stravu, věřící se modlí k Bohu, někdo se zase obrací k přírodě a alternativním způsobům a pak je tu většina, která chce všechno hned, jde k lékaři a očekává, že spolknutím tabletky bude všechno zas dobré. Nebudu zde posuzovat a soudit, kdo dělá co dobře. To je opravdu na každém z nás.

Pokud chcete něco ve svém životě změnit, neodkládejte to na pondělí, další měsíc nebo nový rok. Začněte hned. Udělejte první krok. Je jedno jaký. Můžete začít chodit cvičit. Nebo začít jíst zdravěji. Častěji relaxovat. Víc se soustředit na to, jak myslíte... Je toho hodně, co můžete pro sebe udělat.

Já jsem ten první krok udělala už víc jak před dvaceti lety a za tu dobu jsem se seznámila se spoustou "těch nejlepších a zaručeně pravých" způsobů, jak dosáhnout zdraví. Vždycky jsem se nadchla, začala, ale po čase to šlo do ztracena. Zjistila jsem, že všechno není jen tak, jak to autoři různých publikací zprostředkovávají. Proto jsem se rozhodla začít dávat dohromady všechno to zajímavé, co jsem na své cestě za poznáním našla. Postupně přidávám na svůj web další zajímavosti a poznatky a už nechám na vás, co vás zaujme. Těch cest je bezpočet a všechny jsou správné. Ale ne pro každého. Každý jsme originál a nikdy není možné posuzovat dva lidi stejným způsobem, protože máme různé dispozice.

Přeji vám hodně štěstí na cestě za poznáním sama sebe a těm, kteří by měli zájem o nějaké bližší informace o konkrétních tématech ráda zodpovím vše, co vím.