Proč nedbáme více na kvalitu jídla?

11.04.2012 22:32

Lidé se umí úžasně dobře starat o svá auta. Kupují pro ně dražší olej a vysokooktanový benzín, nejezdí příliš rychle, všímají si jeho technického stavu a jen co někde začne něco poklepávat, vědí, že je třeba zavčas zjistit, co je příčinou, aby nedošlo k větší škodě.

Znám spoustu lidí, kteří mají pejsky a také se o ně vzorně starají. Mluví s nimi líp jak s lidmi, dopřávají jim drahé konzervy, nakupují žrádlo bez chemie, berou ho denně na procházky, aby byl v kondici, se svým pejskem se mazlí, hladí ho, věnují mu spoustu volného času. Berou ho k veterináři, kdykoliv mají pocit, že pejskovi něco chybí či přebývá...

 

Jak je to ale s námi, lidmi? Staráme se tak vzorně i sami o sebe, o naše těla, duše, mysl? Jak moc se věnujeme sami sobě? Kupujeme si kvalitní jídlo a pití? Dáváme pozor, aby naše strava neobsahovala chemii? Sportujeme pravidelně, abychom se udržovali v kondici? Když se projeví nějaký zdravotní problém, hledáme jeho příčinu nebo jen léčíme důsledek?

Ptáte se proč tak žijeme? Proč dopouštíme takovéhle paradoxy? Jedním z velmi podstatných důvodů je vliv reklam a tlak společnosti, abychom žili konzumním způsobem života. Během dne jsme bombardováni tisíci manipulací ze stran médií. Nepotřebujeme stále novější modely aut, mobilů, počítačů, iPodů a dalších technických vymožeností. Nepotřebujeme značkové oblečení podle módy. Jediné, na čem opravdu záleží, je na tom, jací jsme. Zda máme rádi sami sebe a jsme sami se sebou spokojení. Člověk, který je vyrovnaný a má zdravou míru ega, se nenechá tak jednoduše manipulovat.